Дел од аеродромите во Европа најавуваат дека ќе ги надградат мерките за безбедност со детектори за лаги со вештачка интелигенција. Идејата за робот кој ќе ги поставува сите прашања звучи неодоливо. Прашањата ќе ги поставува виртуелен цариник, а ќе ги анализира вештачката интелигенција. Системот е опремен со повеќе сензори, па може да го анализира гласот […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за безбеден транспорт во САД (TSA) размислува наскоро да започне со препознавање на ликови на аеродромите. За реализација на оваа идеа неопходно ќе биде да се приберат слики од ликовите и од ирисот на сите граѓани. Ова треба значително да ги забрза контролите на аеродромите, и да ја зголеми безбедноста, но секако ќе биде […]

Прочитај повеќе

Вториот аеродром по големина во Британија, Gatwick воведе внатрешна навигација. Аеродромот е огромен, па со помош на технологијата снаоѓањето на патниците треба да биде полесно и поедноставно, јави Next Web. Целиот аеродром е опремен со 2000 Bluetooth одбележувачи (beacon). Аеродромот на овој проект соработува со стартапот Pointr. Ова им помага на корисниците да знаат точно […]

Прочитај повеќе

Царината на аеродромот во Вашингтон од 11 март, тестира технологија за препознавање на ликот која ќе им овозможи да ги фатат натрапниците или патниците кои користат пасош кој што не им припаѓа, јави Motherboard кој дојде до презентација на пилот-проектот под име 1:1 Facial Recognition Air Entry Pilot. Експериментот е во прва од трите фази […]

Прочитај повеќе

Внимателно со шегите што ги пишувате на Twitter затоа што некои луѓе ги сваќаат многу сериозно, посебно ако се работи за бомби на аеродром. Британскиот Висок суд одби да ја поништи казната на 27-годишниот Пол Чејмберс, кој влезе во невоља со властите откако неодамна шеговито напиша во еден твит: „Робин Худ аеродромот е затворен, имате […]

Прочитај повеќе

Поради вулканска ерупција во Исланд, поголем дел од авионските летови од Њу Јорк до Европа беа одложени оставајќи го норвешкиот премиер Јенс Стелтенберг заглавен на аеродром. Но… тоа не го спречи норвешкиот премиер да ја води политиката преку својoт iPad. „Премиерот, кој беше во САД на нуклеарниот самит на Обама, ја води норвешката влада од […]

Прочитај повеќе