Агенцијата за електронски комуникации објави тендер за јавно наддавање за доделување на одобрение за користење на радиофреквенции во опсегот од 1965-1980/2155-2170 MНz. „Предмет на јавниот тендер со јавно наддавање е доделување на едно одобрение за користење на радиофреквенции од радиофреквенцискиот опсег 1965-1980/2155-2170 MНz за обезбедување на јавни мобилни/фиксни комуникациски мрежи (MFCN), вклучувајќи и IMT системи […]

Прочитај повеќе

Досега оваа година, во периодот од јануари до октомври страниците од Македонија се цел на 328 сајбер напади. Ова е речиси незабележителна бројка во однос на развиените држави. Сепак бројот на сајбер напади најверојатно ќе расте, па справувањето со овие проблеми порано е вистинското решение. Една од мерките кои ќе бидат преземени е отворање на […]

Прочитај повеќе

Што е работата на Агенцијата за електонски комуникации (АЕК)? Видеото е изработено во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите –PROformance Watch“. Линк до YouTube

Прочитај повеќе

Стотици илјади заклучени компјутери во над 150 држави и стотици компании беа дел од најголемиот ransomware напад. Досега никој не презема одговорност за нападите, а во биткоин новчаниците на хакерите „легнаа“ околу 55.000 долари. Агенцијата за електронски комуникации, преку сајтот на Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти во Македонија издаде насоки за заштита кои може […]

Прочитај повеќе

Вториот и третиот најголеми македонски оператори, Vip и One, официјално ќе се спојат во доминантниот one.Vip од 1-ви октомври 2015 година. Потврдата на спојувањето кое беше најавено пред помалку од една година, беше одобрено од Комисија за заштита на конкуренцијата, и беше потврдено од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) која објави детали за што ќе […]

Прочитај повеќе

Како што беше најавено од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), од 1 јули цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, и Црна Гора ќе се намалат драстично. Цената на минута разговор во роаминг ќе чини 17,9 денари наместо 68 денари; испраќање на една порака ќе чини 5,6 денари; а 1 МВ податоци ќе […]

Прочитај повеќе

Телекомуникациските оператори во регионот бараат регулирање на Whatsapp, Skype, Viber, бидејќи апликациите ги користат телекомуникацискиот коридор кој го креирале операторите, а за тоа не плаќаат?! Веќе се најавени разговори на оваа тема на третата меѓународна регулаторна конференција која се одржува во Охрид, пренесува Алфа ТВ. „Се почесто се отвора прашањето во светот што со тие […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации донесе нов правилник, со кој најавуваат поголеми права за корисниците. Според АЕК, најголем дел од новите измени на законот доаѓаат по забелешки на граѓаните/корисниците на услугите. Првата голема промена е воведување на максимална сметка која корисниците можат да ја платат за роаминг. Сега за интернет во роаминг има ограничување од 1.000 […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации воведе нов правилник со кој се гарантира дека до 2020-та година сите корисници во земјата да имаат интернет пристап со поголема брзина од 30 мегабити во секунда. Сега само 3,61 отсто од граѓаните имаат интернет побрз од 30 мегабити, а проектирано е до 2016-та година тој процент да се зголеми на […]

Прочитај повеќе

Maкедонскиoт пазар е заситен од мобилните телефони, скоро секој граѓанин има по еден телефон. Во „зрелиот“ пазар може само да има раздвижување од припејд кон постпејд корисници, и можеби во подобрување на услугите. Но, иако Македонија има релативно добар развој на електронските комуникации, сепак тоа што не и се допаѓа на Агенцијата за електронски комуникации […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации и МВР планираат да го набљудуваат Скопје од врвот на Водно, од телекомуникациска кула висока 155 метри, што ќе биде највисок објект во градот. Кулата со футуристички дизајн ќе биде предавател за македонските оператори и антенски систем за контрола и мониторинг на радиофрекфенциите. Во неа ќе има административни простории на АЕК […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) сака да ги зголеми казните за операторите бидејќи досегашните казни не биле доволно голем притисок да се подобри квалитетот на мрежата. Решението вели директорот на АЕК, Роберт Орданоски, е да се воведат мандатни казни. Овие казни се предвидени во новиот Закон за електронски комуникации. „Мандатните казни се парични и изнесуваат […]

Прочитај повеќе