Само во 2016 година се појавија над 187 политички веб-страници кои ја поддржува кандидатурата на Доналд Трамп. Благодарение на Facebook, интернет и онлајн рекламите, дел од издавачите на овие сајтови прибираа по илјадници долари месечно, вели новинарот Крег Силвермен од BuzzFeed, еден од новинарите кои први подетално ги истражија лажните вести Made in Macedonia. Податоците врз […]

Прочитај повеќе

Забрана за огласување на 200 сајтови е одговорот на Google за сите оние кои шират дезинформации. Овие страници повеќе не се квалификуваат за огласи од Adsense рекламната мрежа на Google. Компанијата досега забрануваше огласи кои лажно презентираа некои продукти. Ова секако нема да им забрани на страните да објавуваат лажни вести, но ќе им оневозможи […]

Прочитај повеќе

Историскиот успех за кој пишувавме пред некој ден се остварува. Двете најголеми компании, Facebook и Google, кои се инволвирани во шпекулациите дека нивните платформи биле затруени со лажни вести кои влијаеле на изборите во САД, најавуваат драстични промени. Google и Facebook ветуваат дека ќе стават крај на страниците кои дезинформираат и шират разни шпекулации, теории […]

Прочитај повеќе

Статијата објавена на Buzzfeed пред неколку дена, во која авторите Крег Силверман и Лоренс Александар говорат за група млади луѓе од Македонија кои шират дезинформации за Трамп, беше скоро цел ден на насловната страна на нивниот медиум, кој важи за еден од најпосетуваните сајтови во светот. Од вчера, приказната за е-печалбарите кои не познаваат граници, […]

Прочитај повеќе

Тешко дека некој веруваше дека на помалку од пет дена до претседателските избори во САД, Македонија ќе биде барем малку во фокусот на американските медиуми. Сепак истите портали од кампањата за кандидатурата на Трамп во Републиканската партија, повторно се актуелни. Над 100 веб-страници кои изразуваат поддршка за Трамп „оперираат“ од Македонија, поточно од Велес, јави […]

Прочитај повеќе

Отсега огласите од Facebook Ads ќе ве следат на било кој уред да го користите, велат од Atlas одделот на Facebook кој треба да биде прв вистински предизвик за платформата за реклами на Google, AdSense. „Тоа што го нудиме е најдобриот продукт во индустријата“, вели Давид Јакубовски за Wall Street Journal. Причина поради која огласувачите […]

Прочитај повеќе

Откако неодамна објави дека ќе престане да ги скенира едукативните апликации (Google Apps for Education) чија цел беше доставување на реклами, Google најави дека слични промени ќе доживеат повеќе апликации. Google ќе престане да собира податоци и да ги користи податоците од корисниците на овие апликации за рекламни цели, и ќе ја прекине опцијата за […]

Прочитај повеќе

Google крадел пари од издавачите од 2009-та година, и за ова не се знаело надвор од компанијата бидејќи би ги очекувала истрага од Федералното истражно биро (FBI) и Внатрешната даночна служба (IRS), обвинува поранешен вработен во компанијата, кој сака да остане анонимен. Писмото во кое ги опишува сите нерегуларности и прекршувања на законот го сподели […]

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе воведе неколку решенија против пиратеријата на своите сервиси. Едно од тие решенија е тргање на пиратските термини од автоматското дополнување при нивно куцање. Пример, ако вкуцате Gorillaz mp3 во Google, пребарувачот ќе ви предложи Gorillaz mp3 torrent пребарување. Сега тоа ќе биде тргнато, Google нема веќе да помогне со авто-комплетирање на термините.

Прочитај повеќе

Во има на „поголема транспарентност“ Google конечно откри дека зема 32% од рекламите објавени на веб сајт, и 49% од рекламите при пребарување со вметнат Google пребарувач на сајтот.

Прочитај повеќе

 
Google полека навлегува во Јужно-источниот европски интернет пазар со отварање на локална канцеларија во Хрватска, што е сосема логично бидејќи Хрватска има огромен прелив на балкански и светски туристи кои информациите за земјата и туристичките аранжмани ги добиваат преку пребарувачот.

Прочитај повеќе