Откако речиси сите прекинаа со употреба на Flash, Adobe откри дека до 2020 година полека ќе го повлекува плагинот. Пред неколку години, Flash беше еден од најпопуларните плагини. Се користеше за видео содржина и за flash-видеоигри. Беше неопходен за куп функционалности, од YouTube видеа, до банери за реклами. Денес благодарение на развојот на HTML5, најголем […]

Прочитај повеќе

Amazon е најновата компанија која се откажува од Flash, откако најави промени веќе од први септември. Amazon прекинува да ги прифаќа Flash рекламите, а се чини дека одлуката на компаниајта е изнудена од промените во Firefox, Chrome и Safari кои сега ја ограничуваат можноста за прикажување на Flash содржини. „Ова ќе овозможи клиентите да имаат […]

Прочитај повеќе

Adobe Flash нема иднина. Откако беше отфрлен од куп веб и мобилни платформи, и откако YouTube најави дека нивниот сервис за стримање на видеоигри, кој што се уште не е објавен, ќе работи на HTML5; сега се огласи и најпопуларната гејминг платформа Twitch. Тwitch TV ќе го замени Flash за HTML5, no pромените нема да […]

Прочитај повеќе

Можеби Стив Џобс со својата непопусливост го зададе првиот удар на Adobe Flash, но останува прашање дали Mozilla ќе го зададе нокаутот. На компанијата и здодеа небезбедноста на Flash и го отстрани плагинот од Firefox прелистувачот се додека не се закрпат zero-day пропустите. Критиките до Adobe доаѓаат по крадењето на 400GB податоци по хакот на […]

Прочитај повеќе

Flash е на најдобар пат да отиде во историјата. Прв кој му објави „војна“ на Flash беше Стив Џобс, a сега критики за небезбедниот софтвер доаѓаат и од Алекс Стамос кој е задолжен за безбедноста на Facebook. Тој од Adobe побара конечна дата на која Flash ќе престане да функционира, бидејќи смета дека ова е […]

Прочитај повеќе

Се чини дека инсталирањето на Adobe Flash Player на вашиот компјутер е како да им отворате врата на злонамерните корисници за поедноставно да стигнат до вашите податоци. Веста доаѓа од неодмнешнот хак на контравезната италијанска компанија Hacking Team во кој се споделени 400GB податоци. Податоците кои ги сподели Wikileaks покажуваат дека софтверот на Hacking Team, […]

Прочитај повеќе

Вчера пишавме текст за одлични бесплатни алтернативи на неколку софтвери од Microsoft, а денес ќе продолжиме со слободниот софтвер, но овој пат со алтернативи за комплетот алатки на Adobe. Најкористената алатка на Adobe е софтверот за манипулација на фотографии Photoshop, и само оваа алатка може да чини над 600 долари, а сакате да го купите […]

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе ја тргне Chrome поддршката за патентираниот H.264 видео кодек кој е веб стандард, се користи од blu-ray дискови до куп разни веб сервиси и електронски уреди. Сега Google ќе го користи WebM и Theora видео форматите.

Прочитај повеќе