Градот Скопје набави пет електрични скутери кои ќе се користата за потребите на градската администрација. Скутерите возат со максимална брзина од 45 км/ч и може да помине 50 км со едно полнење, за кое се потребни околу 5 часа. Цената на скутерите е околу 2.500 евра, односно потрошени се вкупно 782.458 денари за сите пет. […]

Прочитај повеќе

Таканаречените „семафори“ кои се поставени на шалтерите за оценување на администрацијата, сега добија онлајн верзија преку која граѓаните ќе можат да ја критикуваат или пофалат администрацијата со притискање на црвеното, жолтото или зеленото копче. Онлајн семафорите можат да се најдат на semafor.mioa.gov.mk. Преку сајтот, откако ќе внесете архивски број на предмет, одделение и институција, ќе […]

Прочитај повеќе

Се чини популнување на формулари и нивно читање не функционираше како што треба. Можеби со технологијата ќе го реши проблемот. Министерството за информатичко општество тестира урад со кој граѓаните ќе можат да ја оценат работа на државната администрација коритејќи смајли икони и притискајќи зелено, жолто и црвено копче зависно од квалитетот на услугата. Со новиот […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество сега ќе ја води и јавната администрација, бидејќи МИО работи на реформирање на администрацијата, односно модернизирање на администрацијата со цел да се поврзе истата преку интернет и да се намали административното малтретирање, во смисла на поефикасна работа и поедноставно завршување на работа со документи, за администрацијата и за граѓаните. „Администрацијата се […]

Прочитај повеќе

Рутински читајќи ја нашава дневна бело-жолта штампа, на мое големо изненадување во текст на Дневник неповрзан со технологијата, ниту пак со некои сензационалистички теми околу технологијата, забележав нешто доста интересно… во некој судски процес судијата побарал од обвинетиот да му ја приложи целата одбрана од 50 листа на USB за да се забрза постапката. Oбвинетиот саркастично објавил дека во затворот немал пристап до компјутер…

Прочитај повеќе

Gosbook.ru e друштвена мрежа за руската државна администрација, каде секој од нив си има свој профил, блогови, групи, пријатели како и секоја друштвена мрежа. Целта на Gosbook (gos на руски значи држава) е да овозможи на огромната администрација полесно да комуницира и да соработува во секојдневните обрски со што ќе се забрза работењето кое ќе биде и потранспарентно.

Прочитај повеќе

Најголем проблем за дигиталната размена на документи меѓу администрациите е недоволно развиената комуникација меѓу државните институции, вели Министерството за информатичко општество пишувајќи за средбата меѓу ИТ министерот Иво Ивановски и директорот на УЈП Горан Трајковски.

Прочитај повеќе

IT.com.mk во соработка со Zero Science Lab направи експеримент за безбедноста на десетина .mk сајтови и откривме дека многу сајтови на значајни институции, како customs.gov.mk, sobranie.mk или ukim.edu.mk, имаат ранливост на XSS напад.

Прочитај повеќе

Aко ги ставиме информациите на мрежата, научни, владини, истражувачки податоци, други луѓе ќе ги искористат да направат нешто убаво, нешто што не можеле ни да го замислат – вака сир Тиме Бернерс-Ли, таткото на www мрежата, се обрати на престижната TED конференција, наведувајќи одлични примери за како се користат тие „отворени сирови информации“ меѓу кои […]

Прочитај повеќе