Роботот YuMi, произведен од шведскиот производител ABB, е првиот робот кој диригирал опера. Роботот му диригираше на Андреја Бочeли, светска тенор ѕвезда, во театарот Верди во Пиза. Роботот диригираше дела од Џакомо Пучини и Пјетро Маскањи. Како сето ова изгледаше може да погледнете во видеото.

Прочитај повеќе