Компаниите E.ON SE и Clever го објавија следниот чекор за електричните возила во Европа. Станува збор за електричен автопат кој ќе поврзе голем дел од континентот. Ова е „EU flagship“ проект кој од Европската комисија дови инвестиција од 10 милиони евра. Автопатот ќе го поврзува континетот од Норвешка до Италија. Планот е по целата должина на […]

Прочитај повеќе

Англија разгледува план со кој на возачите на електрични возила значително ќе им го олесни животот. Станува збор за поставување на бежични електрични полначи на патиштата кои ќе овозможуваат полнење на батериите во возење, јави BBC. Властите објавија дека веќе е завршена студијата и во моментов се подготвува тендер и избор на компанија која ќе […]

Прочитај повеќе

Mercedes претстави автономен камион кој ќе помогне да се намалат незгодите на автопатите поради премор на возачите. Автономниот камион доаѓа под името Future Truck 2025, и иако не е доволно софистициран за управување по населените места, сепак е повеќе од соодветен за возење на автопатите. Статистиките покажуваат дека најголем дел од незгодите кој ги предизвикуваат […]

Прочитај повеќе