Стартапот Otto кој за 700 милиони US долари во август стана дел од Uber, ја заврши својата прва испорака. Автономен камион на компанијата возеше со просечна брзина од 90 километри на час, а камионот возеше од Форт Колинс до Колоардо Спрингс во САД. Растојанието помеѓу овие градови е околу 200 километри. Во текот на целото возење […]

Прочитај повеќе

Mercedes претстави автономен камион кој ќе помогне да се намалат незгодите на автопатите поради премор на возачите. Автономниот камион доаѓа под името Future Truck 2025, и иако не е доволно софистициран за управување по населените места, сепак е повеќе од соодветен за возење на автопатите. Статистиките покажуваат дека најголем дел од незгодите кој ги предизвикуваат […]

Прочитај повеќе