Кога зборуваме за електроника ниту еден разговор не може да помине без да се спомене Samsung. Компанијата не само што е на врвот на листата на продадени паметни телефони, туку води и на листите или е во самиот врз на речиси сите производи од телевизори до фрижидери. Токму поради ова е важно компанијата да загадува […]

Прочитај повеќе

Што правите со телефоните од претходната генерација? Што со стариот компјутер? Дали ги рециклирате батериите? Брзиот развој на технологијата е супер, но токму оваа брзина придонесува електронскиот отпад да биде најбрзорастечки отпад во Европа. Ова е една од причините за интервјуто со Андријана Папиќ Манчева ко-основач на неформална група Од нула до нула, која се залага […]

Прочитај повеќе

Како технологијата може да помогне за почиста животна средина? Крeаторот на апликацијата Litterati, Џеф Кирсчнер, во својот TED говор објасни како една апликација помага за почиста околина. Апликацијата помага со релевантни податоци да се открие причината за загадувањето и директно да се влијае на причините за отпадот. Повеќе податоци во говорот.

Прочитај повеќе

Вообичаено кого размислуваме за електричен отпад најпрво ни паѓаат на памет компјутери, телефони или батерии, но овие уреди се само мал дел од вкупниот електричен отпад. Истражувањето на UN University покажува дека дури 60 отсто од електронскиот отпад се стари уреди од бања и перални, а најголеми загадувачи во 2014 година се микробранови печки, машини […]

Прочитај повеќе

Во тек е вториот ден од меѓународната конференција е-Општество со тема „ИКТ и животната средина: Приказна за отпадот“, организирана од фондацијата Метаморфозис, и поддржана од Европската унија како дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“. Вториот ден е посветен на работилниците за „зелена“ канцеларија и креативна реупотреба на е-отпад, додека првиот […]

Прочитај повеќе

Владата го одобри, и сега е ред на Собранието да го прифати Предлог-Законот за управување со отпадна електрична и електронска опрема, односно оваа регулатива ќе треба да се справи со е-отпадот, со старите и неупотребливи компјутери, телевизори, шпорети… Според проценките на Министерството за животна средина, во 2009-та се генерирани околу 12.000 тони отпад од електрична […]

Прочитај повеќе