Европската Унија ќе даде дозвола и IBM ќе може да го заврши купувањето на 34 милијарди вредниот договор со Red Hat. Кога ќе биде финализиран ова ќе биде финансиски најголемиот договор на IBM досега. Конечната официјална потврда Европската Унија ќе даде на 27 јуни, но извори за Reuters велат дека одлуката веќе е донесена. Иста […]

Прочитај повеќе

IBM ќе плати 190 долари за секоја акција на Red Hat и за 34 милијарди долари компанијата ќе стане дел од IBM. Ова е најголема зделка на IBM, и трета најголема зделка во САД кога се во прашање технички компании. Пред купувањето Red Hat беше проценет на 20,5 милијарди долари, јави CNBC. Red Hat е […]

Прочитај повеќе

Безбедносни експерти Red Hat открија безбедносен пропуст во Bourne Again Shell. Пропустот е наречен Bash bug, а ги зафаќа Linux и OS X оперативните системи. Пропустот и опасноста доаѓаат бидејќи може да се креираат „environment variables“ со специјално креирани вредности пред да се повика bash shell. Променливите можат да содржат код, кој се извршува во […]

Прочитај повеќе