Падовите во Етиопија и Индонезија неодамна ги приземјија сите Boeing 737 Max авиони. Директорот на компанијата пред приземјувањето тврдеше дека причина за уривањето е софтверски пропуст кој ќе се среди набрзина. Веројатно поважно прашање е дали авионот воопшто требало да добие дозвола за употреба од агенциите кои сертифицираат летала за употреба. Надминувањето на проблемите е […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте се запрашале како се прават крилјата на авионите? Блaгодарение на Wired сега знаеме дека авионите ги прават џиновски роботи! Powel е роботот кој го користи Boeing во изработката на авионите. Како и крилјата и авионот, и роботот е огромен. Ова овозможува едноставен пристап до точки кои вообичаено беа непристапни и значително ја […]

Прочитај повеќе

Facebook продолжува со развојот на бежичен интернет, кој ќе им биде овозможен на корисниците со помош на беспилотни летала. Новите вести од Facebook, велат дека беспилотните летала кои ќе го овозможат ова ќе бидат со големина на Boeing 747 и ќе можат да летаат без престан со години. „За да овозможиме летање на овие авиони […]

Прочитај повеќе