Компанијата која нуди сателитско радио SiriusXM го купува интернет радиото Pandora за 3,5 милијарди долари. Компанијата веќе поседува 19 отсто од акциите на Pandora од јуни 2017, кога ги купи за 480 милиони долари. Без разлика на купувањето, корисниците нема да забележат никаква промена, а Pandora продолжува да работи независно. Можеби главна причина за тоа е […]

Прочитај повеќе

Истражувачката компанија Gartner објави извештај според кој оваа година профитот од онлајн музика се очекува да порасне за 7 отсто, или на 6,3 милијарди долари. Причината за овој раст е подемот на музичките сервиси како Spotify, iTunes, Rdio, Pandora и многу други. Gartner предвидува дека до 2015 потрошувачката за онлајн музика ќе порасне на 7,7 […]

Прочитај повеќе

Според извори на CNBC, Facebook во септември на својата конференција f8 ќе претстави музичка платформа. Веќе извесно време се шират гласини дека Facebook припрема платформа која ќе има за цел да ги задоволи музичките потреби на своите корисници. Стартувањето на музичка платформа би имало огромна корист, како промитивна така и материјална, за сите оние кои […]

Прочитај повеќе

Research in Motion, или познати како RIM, планираат на корисниците на Blackberry уредите да им понудат музички сервис. Музичиот сервис ќе биде дизајниран да работи со BlackBerry Messenger, сервисот на Blackberry за инстант пораки. Според најавите, се предвидува музичкиот сервис да биде стартуван идната недела. Според Wall Street Journal, музичкиот сервис ќе биде базиран на […]

Прочитај повеќе