„Foundation“ без сомневање е еден од култните научно-фантастични серијали, а Apple најави серија базирна на книгата. Компанијата сè уште нема сервис за стрим, но креирањето на содржина секако е одлично решение. Серијалот започна како трилогија: Foundation, Foundation and Empire и Second Foundation. Подоцна на овој серијал се додадени уште неколку книги, дел како продолженија, а дел […]

Прочитај повеќе

Роботиката, вештачката интелигенција и паметните алгоритми се една од најактуелните теми овој период, а се теми кои ќе ги гледаме и во 2017. Иако има време додека сето ова стане уште позастапено и вистински имплементирано во општеството, сепак дел од експертите навреме предупредуваат на негативните страни. Сепак главниот дел од предупредувањата кои се однесуваат на […]

Прочитај повеќе

Алан Винфред, експерт од Лаботаторијата за роботика во Бристол, и неговите колеги наидоа на интересна реакција од робот на кој го тестираа „Првиот закон за роботика“ на авторот на научно-фантастични новели Исак Асимов кој гласи: „Робот не смее да повреди човек или преку не преземање на акција да дозволи човекот да биде повреден. Заради безбедност […]

Прочитај повеќе