Дали требаше нагло да свртите за да ја избегнете дупката? Наглото вртење за да избегнете куче или маче на улица не беше најбезбедна одлука? Луѓето возачи имаат само дел од секундата да одговорат на предизвиците на патот. Компјутерот нема ваква морални дилеми. Германија е првата држава која ќе воведе етички насоки за како автономните возила […]

Прочитај повеќе

Алан Винфред, експерт од Лаботаторијата за роботика во Бристол, и неговите колеги наидоа на интересна реакција од робот на кој го тестираа „Првиот закон за роботика“ на авторот на научно-фантастични новели Исак Асимов кој гласи: „Робот не смее да повреди човек или преку не преземање на акција да дозволи човекот да биде повреден. Заради безбедност […]

Прочитај повеќе