Куќа во скопската населба Тафталиџе ќе биде првиот прототип на домашна електрична централа. Целиот фотоволатичен систем  е изработен и дизајниран од ЕВН. Мини централата е со максимална моќност од 3kW. За ова на кровот на куќата се поставени 12 панели. Системот е достапен од ЕВН и компанијата им го нуди на сите домаќинства. На отворањето […]

Прочитај повеќе

Сончевата енергија несомнено е енергија на иднината, но пред транзицијата треба да се надминат дел од предизвиците. Најголемиот предизвик пред сончевата енергија е нејзиното складирање за да може да се користи и во несончеви период. За ова ќе треба напредок или на батериите или нов начин за складирање на енергијата. Професорот Ји Цу од Универзитетот […]

Прочитај повеќе

Целата енергија која не е од обновливи извори ќе биде потрошена. Ако продолжиме да ја користиме ќе мора да се вратиме во средниот век. Ова го тврди Илон Маск во интервју за австралиското издание на 60 minutes. Компанијата на Илон Маск во соработка со австралиската компанија Transgrid, работи на поставување на 100 MW батерии во Јужна […]

Прочитај повеќе

Од следниот месец започнува продажбата на соларнит кров, најави Tesla. Интеграцијата со батериите за домот со Powerwall 2 ќе овозможи домовите да бидат енергетски независни. Иако соларниот покрив е достапен во претпродажба од април, засега нема податоци за првите испораки. Претпоставките се дека ова ќе започне во средината на 2017, иако нема официјална потврда за […]

Прочитај повеќе

Tesla не запира. Компанијата е решена да направи револуција во автомобилската и енергетската индустрија. Вчера, Tesla го претстави најновиот производ во нивното портфолио – соларниот кров. На настанот, кој се оддржа на сценски сет во Universal Studios во Лос Анџелес, компанијата ги прикажа керамидите, направени од стакло. „Сонцето нуди многу повеќе енергија во само еден […]

Прочитај повеќе

Apple, но и Google се насочуваат кон обновливите извори на енергија. Apple ќе инвестира 850 милиони долари соларна електрана во Калифорнија, a Google инвестира во електрична енергија од ветерните фарми на NextEra Energy. Постројката за соларна електрична енергија Apple ќе ја гради на 5,2 квадратни километри во Калифорнија, која ќе генерира електрична енергија што би […]

Прочитај повеќе

Универзитето Мичиген креираше потполно транпарентна ќелија за која се надеваат дека овозможи креирање на прозорци кои ќе можат да ја собираат енергијата од сонцето. Иако кога станува збор за енергијата која би ја собирале куќите не станува збор за премногу голем удел, овозможувањето на замена на прозорците во облакодерите кои вообичаено ќе допринесе значително во […]

Прочитај повеќе