Smartflower POP е австриски соларен панел кој овозможува чиста околина и мобилност. Уредот  произведува 4.000 kWh, или над 40% повеќе од соларен покрив. Smartflower е со површина од 18m2 . Ова е овозможено бидеќи соларните панели можат да се вртат и да го следат сонцето за максимална изложеност. Дополнително, целиот уред доаѓа со интегрирани батерии што овозможува […]

Прочитај повеќе

Tesla не запира. Компанијата е решена да направи револуција во автомобилската и енергетската индустрија. Вчера, Tesla го претстави најновиот производ во нивното портфолио – соларниот кров. На настанот, кој се оддржа на сценски сет во Universal Studios во Лос Анџелес, компанијата ги прикажа керамидите, направени од стакло. „Сонцето нуди многу повеќе енергија во само еден […]

Прочитај повеќе

Google го претстави Project Sunroof со кој компанијата на генијален начин ќе помогне на луѓето да одлучат дали да инвестираат во соларни панели на кровот на својто дом. Алатката овозможува со помош на податоците од Google Maps да се пресмета енергетскиот потенцијал на куќата на корисникот. Sunroof најпрво прави процена за бројот на сончеви часови […]

Прочитај повеќе

Универзитето Мичиген креираше потполно транпарентна ќелија за која се надеваат дека овозможи креирање на прозорци кои ќе можат да ја собираат енергијата од сонцето. Иако кога станува збор за енергијата која би ја собирале куќите не станува збор за премногу голем удел, овозможувањето на замена на прозорците во облакодерите кои вообичаено ќе допринесе значително во […]

Прочитај повеќе