Не е никаква тајна дека сме огромни љубители на FPS игрите. Пукачките игри во прво лице се способни за кратко време да сервираат инстантно задоволство и да ги наградат вашите сетила со експлозивен коктел од адреналински моменти. Според најновото истражување во полето на молекуларната психијатрија, таквото нешто се чини дека воопшто не е добро, особено во […]

Прочитај повеќе

Џон О’Киф, Мај-Брит Мусер и Едвард И. Мусер се добитници на Нобеловата Награда за медицина поради откритието на „внатрешниот GPS на човековиот мозок“. Нивното откритие покажа дека мозокот се снаоѓа со препознавање на просторот. Тимот истражувачи работеше со лабораториски глувчиња. каде и за првпат ги откри „grid“ ќелиите во мозокот. Овие ќелии се наоѓаат во […]

Прочитај повеќе

IBM ја претстави втората генерација на TrueNorth процесори со кои повеќе се приближуваат до процесор кој функционира како човечкиот мозок. Процесорот доаѓа со милион програмабилни неврони, 256 милиони програмабилни синапси и 46 милијарди синаптички операции. „Во раката држам нова машина за ново време. Кога го започнавме проектот SyNAPSE многу луѓе велеа дека е невиозможно. Ако […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија ќе ги финансира The Human Brain Project и Graphen. Проектите заедно ќе добијат милијарда евра во следните 10 години. Средствата се доделуваат под проектот идни и технологии кои доаѓаат (The Future and Emerging Technologies, FET) кој е започнат од 2009 година. The Human Brain, се обидува да направи симулација на човечкиот мозок. За таа […]

Прочитај повеќе

IBM произведува компјутери повеќе од 65 години, a денес разви силиконски микрочипови кои го имитираат работењето на мозокот и се присопособуваат како одговор на новите информации кои ги добиваат. Овој развиток претставува важен чекор во креирањето на когнитивно пресметување, кое им овозможува на компјутерите да извршуваат умствени активности, како што е учење или препознавање. Овој […]

Прочитај повеќе