Оваа недела Британија конечно и официјално му оддаде признание на Алан Тјуринг и неговиот лик ќе биде поставен на банкнотата од 50 фунти. Г. Тјуринг често се препознава како еден од основоположниците на модерната информатичка наука. Банкнотата од 50 фунти со неговиот лик ќе биде пуштена во оптек 2021 година, и според најавата, освен негова […]

Прочитај повеќе

Ема Поповска, заедно со Војдан Кардалев се ко-основачи на австралискиот стартап Brontech. Со нив и нивниот стартап ве запознавме пред некој ден…  Четвртокот што измина, Ема говореше за blockchain, крипто-валути и новите бизнис модели на настан во Public Room во организација на Startup Macedonia. Startup Macedonia во живо го стримаше настанот, а видеото и целото предавање на Ема […]

Прочитај повеќе

Научниците од Xerox PARC креираа криптографски процесор кој може самиот да се уништи, а со тоа и да ги заштити податоците на корисниците, јавува Extremetech. Првичната намена на чипот вусшност не е за обичните корисници, туку за војската, која наместо да испраќа тимови кои ќе ја обезбедат и вратат опремата, ќе може да ја уништaт […]

Прочитај повеќе

На тринаесетиот Beer & Code ќе се зборува за супер интересна тема – криптографијата. Или поточно „Како германија ја изгуби крипто-битката во Втората светска војна – приказна за Enigma vs. Bombe”. Презентацијата е инспирирана од недостатоците на Imitation Game, холивудската биографија на компјутерскиот инженер и математичар Алан Туринг. Beer & Code е отворен настан, стартуван […]

Прочитај повеќе

OX-Guard е алатка која гарантира безбедна имејл комуникација. Издадена со отворен код од германската компанија Open-Xchange, алатката овозможува испраќање на криптирани имејл пораки, дури и доколку примачот на пораката не е корисник на сервисите на Open-Xchange. Корисниците кои ги користат Open-Xchange услугите ќе можат едноставно да селектираат дали сакаат да испратат криптирана порака без притоа […]

Прочитај повеќе