За играта на Енди Милојкоски зборувавме во неколку наврати и со огромна гордост следевме како се пуштаат корени низ најразлични платформи, почнувајќи со Steam, движејќи се низ Itch.io, Xbox, Google Play, и, до пред некое време, завршувајќи со Xbox One. Брзата, адреналинска и шаренолика забава влијаеше до таа мера, да едноставно моравме да ја сместиме […]

Прочитај повеќе

До пред неколку години, беше исклучително тешко да се објави игра на Steam. Мораше да се поминува низ тајни процеси на верификација и проверка на квалитет. Би можеле да кажете дека беше скоро невозможно да се пробие македонски развоен тим. Со Steam Greenlight, вратите на криптичната сегрегација малку се под отворија, и на најпосакуваниот фронт […]

Прочитај повеќе

Пред неколку години Енди Милојкоски започна со дизајнирање на игра за паметен телефон. Rainy Blobs беше кул игра инспирирана од јапонски сложувалки. За жал, играта не стигна до мобилните платформи и беше редизајнирана за PC, OS X (сега macOS) и Linux. „Андроид верзијата е идентична со Steam верзијата. Има некои неприметливи оптимизации за да работи […]

Прочитај повеќе

Играта Raining Blobs на македонскиот девелопер Енди Мијолкоски по 6 месеци на Steam и над 20 надградби е комплетно преработена и со куп нова содржина. Откако играта стана достапна на Steam на 15 јануари, 2016, Енди не престана да ја развива, и покрај тоа што продажбата на играта по иницијалните добри резултати почна да опаѓа, […]

Прочитај повеќе

Развиена од Енди Милојкоски, Raining blobs никогаш не можеше да биде мобилна апликација како што започна. Сложувалката со кул јапонски дизајн нуди многу повеќе од едноставен гејмплеј што може да се има на екран на допир. Наменета е за сериозни играчи, бара брзи реакции и до шест противника кои пред себе имаат вистински предизвик. Затоа […]

Прочитај повеќе

Maкедонската видеоигра Raining Blobs, која започна како Windows Phone апликација, по што креаторот Енди Милојкоски целосно ја преработи за десктоп, oд неодамна е достапна на Itch.io. Raining Blobs е првата македонска игра инспирирана од јапонски сложувалки. Играта е oбјавена и на Steam Greenlight, но барем за сега чека на поддршка од фановите. Но, верзијата која […]

Прочитај повеќе

Raining Blobs започна како Windows Phone апликација, но Енди Милојкоски, кој „во принцип не сака мобилни игри“, ја редизајнираше од нула во десктоп верзија. Причината е гејмплејот кој на мобилните телефони е ограничен заради екранот на допир, а Raining Blobs е наменета за хардкор гејмерите да ја играат „супер брзо и да може сите копчиња […]

Прочитај повеќе