И оваа година, втора по ред, ќе се одржи Alt Ctrl Game Jam, настан посветен на македонските љубители и развивачи на видеоигри. Настанот се фокусира на независни игри, но и на креирање нови и иновативни контролери, или нови начини на играње игри. Alt Ctrl Game Jam е закажан за 11 до 21 септември во просториите […]

Прочитај повеќе

По разгледувањето на игрите и алтернативните контролери на Alt Ctrl Game Jam, се прогласени и победниците на овој интернационален настан, започнат од македонски ентузијасти. Настанот имаше за цел да ги мотивира развивачите на игри да размислуваат „outside of the box“, и да бидат креативни во креирање на алтернативни контролери. Ако се суди по победниците, целта […]

Прочитај повеќе

Rhubber Man и Galaxy Glitch се двете игри кои ги направија учесниците на Alt Ctrl Game Jam од Македонија. Сите игри од Alt Ctrl Jam можете да ги видите на сајтот и да гласате за нив, по што ќе биде избран и победникот. Rhubber Man e endless defender во која играчите се во улога се […]

Прочитај повеќе

Викендов во Скопје, во просториите на ФИНКИ се одржа првиот Alt Ctrl Game Jam. Натпреварoт беше наменет за сите кои сакаат да бидат креативни, и освен видеоигра, да креираат и алтернативни гејминг контролери кои ќе бидат поразлични од хардверот на кој сме навикнати. Настанот е организиран од тројца македонски ентузијасти – Кристијан Трајковски и Мартин […]

Прочитај повеќе

Alt Ctrl Game Jam – Скопје ќе се одржи од 13 до 22 септември. Настанот започнува со Game Jam на 13 и 14 септември, а понатаму онлајн ќе трае до 22 септември. Целта на настанот е промоција на креативноста и поинаква интеракција со видео игрите. Покрај настанот во Скопје – пријавете се тука – ќе […]

Прочитај повеќе