DARPA работи на пребарувач за „скриениот интернет“ или „длабокиот Веб“, што e мрежа над 400 пати поголема од Вебот што го знаеме. Името на пребарувачот ќе биде Memex и ќе ја олесни работата на полицијата, војската, па дури и приватниот сектор во потрага по анонимните сајтови и, често, криминалците, јави CBS. Пребарувачот пред се е […]

Прочитај повеќе

Продавницата за илегална роба, Silk Road, по кусиот период на непостоење, откако FBI го затвори сајтот на скриениот интернет, повторно се враќа. Oвој пат како Silk Road ReLoaded кој за разлика од претходните верзии не е скриен зад Tor, туку зад I2P мрежа за анонимизација. Покрај биткоини се додадени и куп други крипто-валути за плаќање, […]

Прочитај повеќе

DDoS напади сепак не се главната алатка користена за откривање на локацијата на над 400 .onion сервери, во заедничката операцијата Europol и FBI. Сепак се доколку се верува на операторот на Doxbin не станувало збор за DoS напад туку за „crawler bot“. „Авгувстовскиот DoS напад се чини дека сепак беше crawler bot. Еден стар пријател […]

Прочитај повеќе

Europol и Федералното истражно биро (FBI) во заедничка акција на 6-ти ноември затворија над 400 сајтови помеѓу кои и Silk Road 2.0 и уапсија 17 сопственици на сајтови. Ова е нajголема акција против продавниците на илегална стока на „скриениот веб“ досега. Станува збор за сајтови кои се скриени со помош на Tor мрежата. Тor мрежата […]

Прочитај повеќе

Агенти на NSA и GCHQ анонимно им ги доставуваат откриените багови во TOR, тврди девелоперот Ендрју Лиман за BBC. Ова можеби е малку чудно со оглед на тоа дека двете агенции се обидуваат да ја пробијат анонимноста со цел да се затворат „тајните сајтови“ на Интернет. Иако не се сосем сигурни дека овие совети доаѓаат […]

Прочитај повеќе