Грешка во алатката за предвидување на резултатите од рекламите на Facebook е причина што друштвената мрежа ќе врати милиони долари на своите клиенти. Компанијата полека ги известува своите клиенти за оваа грешки и им нуди кредити за отштета. Каде е проблемот Алатката „Conversion Lift“ Facebook им ја нуди на огласувачите да направат некоја проценка од […]

Прочитај повеќе

Amazon е трета компанија по ред по заработка од рекламите. Далеку пред Amazon се Google и Facebook, но компанијата успеа да го помине Microsoft кој сега се наоѓа зад нив на четвртата позиција. Компанијата од огласите заработи 4,61 милијарди долари, со што ја надмина проекцијата за над 60% (2,89 милијарди). Заработката од реклами може да […]

Прочитај повеќе

Google најави нова бесплата алатка, Google Attribution. Алатката ќе овозможи едноставен и брз начин за проценка на ефектите од рекламите. Најголем дел од компаниите во рекламните кампањи не анализираат повеќе од последниот клик. Тоа за нив е најважиот скок бидејќи го носи корисникот на нивната страница подготвен за купување или претплата. Дури и во онлајн рекламите ова […]

Прочитај повеќе

Мислите дека Google знае премногу за вас? Промените во Facebook и можноста за проверка на вашите интереси ќе ви овозможат да ѕирнете што знае и Facebook за вас. Во зависност од активностите на Facebook може да видите што сè социјалната мрежа користи кога ви презентира реклами. Од „весниците“ кои ги читате, сериите кои ги гледате, игрите кои […]

Прочитај повеќе

Колку се прецизни онлајн рекламите? Можеби ова кратко хумористично видео од College Humor ќе ви демонстрира зошто онлајн маркетингот понекогаш е чисто промашување, и како би изгледало ако вистински продавач користи онлајн тактики.

Прочитај повеќе

Доколки сте еден од 40-те милиони корисници на AdBlock Plus тогаш најверојатно веќе ја забележавте пораката која ви нуди можност да пропуштите дел од рекламите кои не се премногу наметливи и „сјајни“. Од компанијата најавија дека одлуката кои реклами можат да поминат, а кои не ќе виде оставена во раце на независно тело, јави Wall […]

Прочитај повеќе

Amazon планира наскоро да започне сериозна битка со Google и Мicrosoft за пазарот на онлајн реклами. Е-продавница работи на маркетинг платформа која ќе ги таргетира милионите купувачи, пишува Wall Street Journal. Amazon сака да ги замени Google AdWords, реклами кои се појавуваат во пребарувањето, со свои реклами дистрибуирани преку Amazon Sponsored Links, како што се […]

Прочитај повеќе