Речиси и да нема разлика во бројот на играчи кога половите се во прашање. Последното истражување на Pew Research Center покажа дека видеоигри играа 50 отсто од мажите и 48 отсто од жените. Дури 49 отсто од возрасните Американци играат видеоигри. Анкетата е направена на испитаници од САД, па можеби и не ја отсликува состојбата […]

Прочитај повеќе

Развивачите на видеоигри треба сериозно да размислат за кого ги прават игрите. Дали работат за традиционалните машки гејмери, или за новата женска публика која троши повеќе на мобилните игри, поминуваат повеќе време во играње, и е далеку полојална на игрите? Според анализата на Flurry, направена со над 1,1 милион играчи на мобилни игри, женските гејмери […]

Прочитај повеќе

И девојките се гејмери, покажа истражувањето на Entertainment Software Association во кое се вели дека полот на гејмерите не е важен, и дека дури 48 отсто од играчите се жени. Истражувањето покажува дека бројот на жени играчи над 18 години е речиси двојно поголем од бројот на момчиња до 18 години. За само една година […]

Прочитај повеќе