Пријави.мк или Raporto.mk е веб платформа која на граѓаните им овозможува да пријават комунални проблеми кога ќе ги забележат. Без разлика дали станува збор за расипана светилка, дупка, ѓубре на улица или во реките; проблемите се пријавуваат со еден клик. Идејата на веб сервисот е навистина добра. Освен што повикува на свеста на граѓаните, сервисот им […]

Прочитај повеќе

Најверојатно сите се сеќавате на салатата од компири, проект во кој илјадници корисници собраа 55.000 американски долари. Парите подоцна се пренаменија во хуманитарни цели, но оригинално идејата беше единствено „салата од компир“. Сепак оваа година најверојатно го имаме и епски најдобриот најлудиот празничен проект. Cards Against Humanity, играта со карти дизајнирана од The Oatmeal, оваа […]

Прочитај повеќе

Новиот Internet Explorer можеби е подобар од претходниците, но како по правило речиси сите доаѓаат со безбедносни пропуст. За жал и Internet Explorer 10 не е исклучок од правилото, но овој пат пропустот е подзаборавен од претходните верзии. Microsoft разгледува безбедносен пропуст кој се повторува од IE 6, први го забелeжал Spider.io, а сериозно ја […]

Прочитај повеќе

Пропуст во Microsoft Skype дозволува да се украде профил само со корисничка имејл адреса. Ова откритие беше постирано на руски форум пред два месеци, а потврдено од The Next Web кои не сакаа детално да го објаснат просецот на пробивање на провил бидејќи бил премногу лесен. Skype во меѓувреме ја изгаси страната за ресетирање на […]

Прочитај повеќе

За само 21 ден, Facebook исплати 40.000 долари на хакери и безбедносни експерти кои најдоа пропусти во друштвената мрежа. Facebook ја стартуваше своата Bug Bounty програма да ја предизвика, мотивира и награди хакерската заедница да ги најде грешките во кодот, со цел да ја зголеми безбедноста на мрежата и со тоа приватноста на корисниците. Подобро […]

Прочитај повеќе

Јавното претприjатие Улици и Патишта стартува проект „Пријави дупка“ нудејќи им на грaѓаните 24 часовна можност да се јават на 15 300 или преку нивниот веб сајт да пријават дупки на скопските улици. ЈП Улици и патишта вели дека дека ова ќе допринесе до поголема комуникација со граѓаните и ќе овозможи транспарентност во работењето. Идејата […]

Прочитај повеќе