Денис Ричи, таткото на C и еден од креаторите на оперативниот систем UNIX, почина во неговиот дом после подолго боледување. Денис Ричи e еден од најодговорните личности за револуцијата во информатичката технологија, бидејќи C е во сржта на секој програмски јазик, и голем број на модерни технологии зависат од тоа што тој го има креирано. […]

Прочитај повеќе

Пред 20 години, тогашниот студент Линус Торвалдс креираше нов кернел за оперативен систем кој веднаш го сподели со остатокот од светот. Овој Linux кернел ќе стане основата за оперативниот систем, име кое е комбинација од името на креаторот и UNIX, оперативниот систем на кој е базиран. За многу брзо време програмерите од цел свет се […]

Прочитај повеќе