Еден од можеби подобрите настапи на овогодинешниот LinuxCon беше панел дискусијата помеѓу Linux програмерот, Тежун Хео; Сара Шарп – развивач на кернелот од Intel; Грег Кроах-Хартмен – експерт за драјверите поврзани со Linux и креаторот на Linux – Линус Торвалдс. Преку дискусијата, Линус изрази загриженост од можното завршување на Муровиот закон, односно истиот да престане […]

Прочитај повеќе

Гејб Њувел, еден од ко-основачите на Valve, на овогодинешното издание на LinuxCon најави големи новости во текот на следниот период, а се однесуваа за Linux како платформа за играње. Можеби сеуште е рано да се потврди дека Linux ќе стане успешна гејминг платформа, бидејќи во моментот држи помалку од еден процент на пазарот според број […]

Прочитај повеќе

Пред 20 години, тогашниот студент Линус Торвалдс креираше нов кернел за оперативен систем кој веднаш го сподели со остатокот од светот. Овој Linux кернел ќе стане основата за оперативниот систем, име кое е комбинација од името на креаторот и UNIX, оперативниот систем на кој е базиран. За многу брзо време програмерите од цел свет се […]

Прочитај повеќе