Е-спортот денес е една од најгледаните и најбрзо растечките забави. Содржината е толку гледата што дури и гигантот Nielsen е заинтересиран да ги понуди своите статистички услуги на новиот пазар. Компанијата ќе креира нов тим кој ќе биде задолжен исклучиво за мерење на гледаноста на е-спорт натпреварите. Зошто е потребно мерење? Она што останува непознато […]

Прочитај повеќе

Aналитичарите Nielsen речиси три години го следат Twitter за да ja измерат популарноста на телевизиска емисија преку алгоритми кои ги мерат спомнувањата на Twitter додека трае емисијата. Тwitter се покажа како одличен придружник на телевизијата, бидејќи реакциите и дискусиите се објавуваат во реално време додека трае телевизиската програма. Но, сега во план е во анализата […]

Прочитај повеќе

Google ја поднови PageSpeed Insight алатката која има цел да им помогне на сопствениците на веб-страници да ги оптимизираат своите сајтови за мобилните уреди. Според последните информации со кои располага Google, средното време на вчитување на веб-страница преку мобилен трае нешто повеќе од 7 секунди. Во последниот период перформансите се намалуваат, но сепак, тоа сè […]

Прочитај повеќе

Дури 55 проценти од американските корисници на мобилна телефонија користат „паметни“ телефони. Две третини од луѓето кои купиле нов телефон се одлучиле за „паметен“ телефон. Оваа вест е објавена по анализата на Nielsen, која споделува и  други интересни податоци. Според истата анализа од целокупната продажба на паметни телефони, 51,4 отсто се Android телефони, 34 отсто […]

Прочитај повеќе

Седите, гледате турска серија и со вашиот таблет компјутер пребарувате за следната епизода бидејќи не може да ја издржите неизвеснота на што ќе се случи следно. Новото истражување на Nielsen вели дека се повеќе луѓе користат таблет компјутери и паметни телефони додека гледаат телевизор. Истражувањето на Nielsen е направено со корисници во САД, Британија, Германија […]

Прочитај повеќе

Nielsen, компанија која се занимава со истражување на навиките на потрошувачите, во својот нов извештај откри дека во изминатите три месеци продадени се дупло повеќе Android телефони отколку iPhone телефони. Според Nielsen, во САД во изминатите три месеци, од jуни до септември, од вкупниот број на продадени паметни телефони, 58 отсто биле Adroid уреди, додека […]

Прочитај повеќе

Nielsen, компанија која се занимава со истражување на навиките на потрошувачите, објави детален извештај кој дава јасна слика за моменталната состојба на друштвените мрежи. Ова е прв ваков извештај на оваа компанија која досега ги истражуваше само традиционалните медиуми. Но поради сè поголемата употреба на друштвените мрежи, Nielsen минатиот месец се здружи со Facebook за […]

Прочитај повеќе

Според Nielsen, американските корисници на паметнaта платформа Android повеќе користат апликации за да добијат информации и вести, да комуницираат со пријателите и да се забавуваат, отколку што го користат телефонот за да го прелистуваат и комуницираат преку мобилниот Веб. Тоа што е интересно е што Аndroid корисниците поголемиот дел од времето, над 61 отсто го […]

Прочитај повеќе