Осмоодделенци од основното училиште „Блаже Конески“ од Прилеп, Петар Апостолоски, Антонио Барлески и Михаела Наумоска, го освоија второто место на Регионалниот натпревар за кодирање со нивниот систем за спречување и намалување на последиците од сообраќајни несреќи креиран со помош на уредот микро бит. Овој натпревар се одржа во Белград во рамките на Дигиталниот самит на Западен […]

Прочитај повеќе

На свечената церемонија во Претседателството на Република Бугарија која се случи вчера, во 16:30 часот, беа прогласени победниците на 18-тото издание на Меѓународниот натпревар по програмирање CodeIT 2017-2018. Натпреварот е организиран од софтверската компанија Мусала Софт, под покровителство на Претседателот на Република Бугарија, Румен Радев. Во рангирањето за јуниори, прво место освои Благојче Павлески од […]

Прочитај повеќе

„Реши го невозможното“ и годинава е слоганот под кој по 12-ти пат ќе се одржи натпреварот за решавање алгоритамски проблеми CodeFu. Студентите на додипломски и последипломски студии на факултетите од земјава кои ќе учествуваат на натпреварот ќе си ги одмерат знаењата и вештините во оваа област. За тие што веќе се запознаени со овој натпревар […]

Прочитај повеќе

Петтиот круг (Маратон) на Меѓународниот конкурс по програмирање CodeIT ќе започне на 09.04.2018 (понеделник) во 20:00 ч. Ова е предпоследниот прелиминарен онлајн круг пред големото финале, кое ќе се случи на почетокот на месец Јуни. Учесниците ќе имаат три недели, за да го разработат најдоброто решение за зададената задача. Натпреварувањето ќе се случува онлајн на веб […]

Прочитај повеќе

Оваа година, по 12-ти пат, Netcetera го организира CodeFu. CodeFu е натпревер во програмирање наменет за студенти, апсолвенти и постдипломци. Право на учество на натпреварот имаат сите студенти на универзитетите во Македонија, како и македонски граѓани кои студираат во странство. Со секој изминат ден сме сѐ поблиску до дванаесетото издание на CodeFu, па во недостаток на трпение […]

Прочитај повеќе

Деветнаесет годишниот Генадиј Короткевич од Белорусија е победник на Google Code Jam. На овогодинешниот натпревар учествуваа 26 програмери од Белорусија, САД, Кина, Јапонија, Бугарија, Украина, Полска Русија, Кореја, Чешка и Бразил. Проблемите за учесниците во финалето беа тешки и оваа година, па не е изненадување што ниеден од натпреварувачите немаше совршена оценка. Во финалето учествуваа […]

Прочитај повеќе