Муарем Реџепи е првиот пациент на кој му е вградено вештачко срце. Операцијата е направена на државната кардиохирургија, а ја изведе тим од доктори од државната кардиохирургија и Петар Ристески кој работи во Франкфурт. Операцијата траеше 2 и пол часа, лекарите се задоволни, а пациентот е во добра состојба. Механичко срце (Left Ventricular Assist Device) […]

Прочитај повеќе

Oculus Rift нема само да се користи за играње или гледање на филмови. Неговата можеби најинтересна и корисна примена ќе биде како тренинг алатка. Фондацијата Мoveo ја финансираше првата 3Д операција која ќе биде од огромна помош на студентите по медицина. Најпрво на Декарт универзитетот во Париз со две синхорнизирани GoPro-камери поставени на главата на […]

Прочитај повеќе