Можеби Македонија заостанува во еден куп работи зад западните земји и понапредните соседи на Балканот, но успева да прави едно нешто – има добар напредок во половиот баланс во ИКТ индустријата, иако треба уште многу работа, охрабрување и рушење на стереотипи. „Македонската ИТ сцена сè уште е далеку од воспоставување на полов баланс, што пак […]

Прочитај повеќе

Џасмин Фернандез има 18 години, сака роботи, и e една од девојките чии живот е променет од Girls Who Code програмата во Facebook. Таа секое утро со автобус патува од Оукленд до Силициумската долина, но уште од сега резултатите од програмата се забележителни, па Џасмин најверојатно ќе го оствари својот сон и ќе стане машински […]

Прочитај повеќе