Се сеќавате на Ice Bucket Challenge кога сите се полеваа со ладна вода? Овој виралeн предизвик сега ги даде првите резултати. Благодарение на парите соберени со „слактивизам“, истражувачите успеаја да го пронајдат генот кој е поврзан со појавата на амиотрофична латерална склероза. Предизвикот започна во летото 2014 година, и го привлече интересот на сите, ширум […]

Прочитај повеќе

Доколку ги следите друштвени медиуми тогаш сигурно сте ги забележале видеата на повеќе јавни личности кои се полеват со ледена вода. Станува збор за иницијатива која треба да ја зголеми свеста за болеста амиотрофична латерална склероза (ALS) позната и како „Лу Гарет“ болест. Предизвикот се одвива на следниот начин: откако предизвиканиот се полева со ладната […]

Прочитај повеќе