Кинески безбедносни експерти открија дека над 100 000 рутери за домашна употреба се хакирани и крадат податоци од корисниците. Нападот е наречен GhostDNS, a го открија безбедносни експерти од Qihoo 360 NetLab во Кина. GhostDNS започна како напад преку D-Link рутери, но многу брзо нападот зафати над 70 различни видови на рутери. Над 100 000 уреди […]

Прочитај повеќе

Сите имаме рутер, но во случај да ви е здосаден класичниот дизајн и да чувствувате потреба за понапредни можности, најновиот продукт на Asus би можел пријатно да ве изненади. Првите работи кои ќе ги забележите во ASUS Blue Cave се огромната дупка и плавата изведба во центарот на коцката, како и непостоење надворешна изведба на […]

Прочитај повеќе

Украдени се 80 милиони долари од Централната банка на Бангладеш преку сајбер напад кој бил можен бидејќи банката штедеше на рутери, кои ги купила на старо за 10 долари. Индиската полиција за пропустот ја обвини банката, јави Reuters. Сепак евтините рутери од 10 долари не беа единствениот проблем, бидејќи банката штедела и на firewall, односно […]

Прочитај повеќе

Synology е тајванска корпорација која специјализира во производство на NAS (Network Attached Storage) уреди, а од пред три месеци, компанијата го проширува своето портфолио и во доменот на рутери со безжичниот рутер Synology RT1900ac, кој моментално Synology го презентира на CES 2016. Благодарение на компанијата ЈВСнет која е генерален застапник на Synology имавме можност две-три недели да го тестираме овој нов уред. Во […]

Прочитај повеќе

Architecture of Radio е нова апликација за iPad која на корисниците им овозможува да ги видат бежичните сигнали на рутери и сателити. Апликацијата е дело на Ричард Вијген и е дел од неговата изложба во ZKM во Калсруре. „Во целост сме опкружени од невидлив систем на податочни кабли и радио сигнали од пристапни точки, предаватели, […]

Прочитај повеќе

Брзината на прелистување на Интернет во следната недела можеби ќе биде намалена како последица на замена на стариот хардвер, јави Cisco. Проблемот е со старата опрема која стигна до горната граница по бројот на рутирања. Проблемите се забележани минатата недела и се можна најава дека дел од рутерите веќе не можат да го издржат оптоварувањето. […]

Прочитај повеќе