Google и пет партнери во 2014 година инвестираа 300 милиони долари во подводен кабел со брзина од 60 терабити во секунда (60 милиони Mbsp) со должина од 9.000 километри. Конечно денес овој систем е оперативен. Кабелскиот систем е наречен Faster и го спојува Орегон со две точки во Јапонија, Чиба и Мие. Капацитетот на кабелот […]

Прочитај повеќе

Збунета ајкула ги нападна оптичките кабли на Google кои се наоѓаат на дно на Пацификот. Иако изгледа на наивен проблем, Google ќе мора да ги заштити своите подводни кабли, кои го пренесуваат светскиот интернет сообраќај, бидејќи се чини дека нападите на ајкулите се случуваат почесто отколку што некој би можел да претпостави, па стануваат проблем […]

Прочитај повеќе