Протетичките помагала не мора да асоцираат на нешто изгубенo, напротив, со новите технологии може да бидат шанса да се креира нешто убаво. Дизајнерот Еван Кустер со помош на 3Д принтер креираше прекрасна протетичка рака за својата пријателка Иванија Кастиљо. Еван забележа дека Иванија е без рака и откако собра доволно храброст ја повика во лабораторијата, […]

Прочитај повеќе

Иноваторот Дин Кејман, креатор на роботска протетичка рака Luke, но и на куп други помошни уреди кои им помагаат на пациентите со најразлични проблеми, во интервју со американската новинарка Кати Корик зборуваше за предизвиците со кои се сретна неговиот тим при креирањето на првата роботска рака. „Наместо да им дадеме метална кука со која неможат […]

Прочитај повеќе