Иднината на дигиталното корисничко искуство е темата на овогодинешното издание на Rethink маратонот. Над 50 млади креативци од 20 до 22 септември ќе учествуваат и ќе имаат можност да ја споделат својата визија со македонските компании. Фокус на Rethink се информатичките технологии, но тимовите кои ќе работат ќе бидат мултидисциплинарни; ќе има претставници од повеќе […]

Прочитај повеќе

Пред десет дена во просториите на МКЦ се одржа хакатонот со наслов „Smart cities: Rethinking how the city works and lives“. Настанот го организираа Солвео и М3ДС. На хакатонот учествуваа над 100 учесници и беа разменети 1 000 идеи. „Како еден од најголемите настани кои ги имаме организирано, ние од Солвео сме им многу благодарни […]

Прочитај повеќе

Тринаесетгодишната Трипа Прабу најверојатно го пронајде решението за интернет троловите. Својот проект, Трипа го презентираше на Google Global Science Fair и го наслови како Rethink. Проектот нуди втора шанса за размисување пред објавување на навредливи содржини. Резултатите од проектот покажуваат дека 93,43% од корисниците кои сакале да објават навредлива содржина го промениле своето мислење откако […]

Прочитај повеќе