По не баш многу време од најавата Google Stadia е достапна за користење. Новиот систем за гејминг од Google е достапен и веќе започнуваа да пристигаат, или веќе и пристигна првите искуства. Помалку изненадувачки првите оценки се речиси исклучиво позитивни, барем кога технологијата е во прашање. Stadia не е не е баш новитет. Сервиси кои нудат […]

Прочитај повеќе

Гејминг преку облак не е нова идеја и веројатно има барем десетина сериозни компании кои во некој период последниве 10 години најавиле сопствена платформа. Најново име на листата е Shadow, компанија од Сан Франциско. За играње на облакот на Shadow е потребен не баш моќен Linux компјутер наречен Ghost. Со овој компјутер корисникот се поврзува […]

Прочитај повеќе

Најавениот сервис на Sony, PlayStation Now ќе овозможи стрим на видеоигри на PlayStation 4 или на PC. Претплатата ќе биде помеѓу 15 и 20 долари во зависност од должината на периодот. Сервисот доаѓа оваа година, јави TechCrunch. „Возбудени сме што може да објавиме дека ќе го прошириме PS Now каталогот. Додаваме нова платформа, PlayStation 4 видеоигри. […]

Прочитај повеќе

Nvidia започна со 1080р 60FPS стрим за својот платформата за гејминг преку облак, Grid. За сега ова е овозможено единствено во бета верзија што е разбирливо со оглед на тоа дека и платформата е во бета фаза. Најголемиот дел од игрите ја поддржува оваа резолуција, а од Nvidia најавуваат дека наскоро ќе ги надгрдат и […]

Прочитај повеќе

PlayStation Now е визијата на Sony за иднината на видеоигрите. Ова е прв пат да видиме конкретен план од Sony за понуда на гејминг преку облакот откако пред две години го купија Gaikai. Но, иако е револиционерна платформа, сепак Now ќе мора да се покаже првин со одржување на добра латенција, која зависи од интернет […]

Прочитај повеќе