Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија на последнитe повици за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот […]

Прочитај повеќе

Дека воздухот во најголем дел до градовите во Македонија е загаден веројатно не е никакво изненадување. Колкав проблем е ова за граѓаните веројатно најдобро се забележува и од бројот од граѓанските движења; апликации како МојВоздух, SkopjePulse и куп групи на Facebook. Во слична насока е и ГЕТ Велосипед, идеја на група студенти, нивниот професор Иле […]

Прочитај повеќе

Електричните автомобили веќе и не преголем новитет, но во Македонија не се премногу присутни. Креирањето на електричните возила е во зоната на хоби, а и вака е многу ретко. Затоа бевме пријатно изненадени кога го видовме електричниот велосипед кој го направи Игор Христов, основач на Fueloyal. Со Игор зборувавме за неговиот најнов проект, засега единствено […]

Прочитај повеќе

Кинеската компанија Xiaomi претставува нови производи кои немаат многу допирни точки со паметните телефони кои ги прославија. Mi Qicycle е новиот производ кој го претставува Xiaomi, а станува збор за паметен електричен велосипед. За разлика од конкуренцијата која често чини неколку илјади долари, Qicycle доаѓа за 455 долари. Моторот на велосипедот со едно полнење на батериите […]

Прочитај повеќе

Zeitgeist е производител на електрични велосипеди кој за себе вели дека се „Tesla меѓу велосипедите“, а нејверојатно се во право, пренесува The Next Web. Велосипедот им помага на возачите во нивното возење, но нема да вози наместо нив, па возачите ќе треба малку да се испотат да стигнат каде што наумиле. Поради ова батеријата е […]

Прочитај повеќе

Електричните велосипеди кои се хибрид, комбинација на мотор и велосипед, стануваат се попопуларни бидејќи служат како фитнес рекреација кога се користат како велоспед, или како средство за побрз транспорт кој не загадува. Еден таков нов модел доаѓа од Vintage Electric Bike од Санта Клара, која се надева дека со помош на уникатниот изглед нивните велосипеди […]

Прочитај повеќе

Denny е концепт на електричен велосипед кој наскоро би можел да стане реалност. Крeиран од Teague x Sizemore, велосипедот има неколку навистина одлични решенија. Велосипедот доаѓа со електричен мотор кој ќе им помага на возачите кога вртењето на педалите ќе стане премногу тешко, а тука е и автоматското менување на брзината. Тука се помошните светла […]

Прочитај повеќе