Со оглед на тоа да пандемијата не попушта, технологијата започнува со интересно прилагодување на неа. Еден таков пример е можноста да бидете препознаени од телефонот дури и да носите маска. Имено, сега доколку пробате да го отклучите вашиот iPhone додека носите маска, детекцијата на лице ќе биде неуспешна и ќе се бара да го внесете […]

Прочитај повеќе

Apple Watch 6 е најновата верзија на паметниот часовник на Apple, iFixit неодамна го презентира часовникот на препознатлив начин. Секако ова значи отворање и детално разгледување на хардверот. Во новиот часовник нема никакво изненадување, со исклучок на тоа колку е лесно да се сервисира. Apple Watch 6 доби оценка 6 од 10, иако станува збор […]

Прочитај повеќе

Оваа есен Apple наместо еден организира два настани на кои ќе претстави хардвер. Дел од хардверот го видовме вчера; Apple претстави надградби на Apple Watch и iPad, а од денес се достапни и новите верзии на iOS, iPadOS, watchOS и tvOS. Поинтересниот настан на кој ќе биде преставен новиот iPhone доаѓа подоцна, но и на […]

Прочитај повеќе

Неофицијални стримови на презентациите на Apple се достапни на YouTube повеќе години, но денешната презентација ќе биде прва која официјално ќе биде пренесена на YouTube. Емитувањето на овие настани подолго време беше затворено на платформите на Apple, но последниот период полека компанијата го отвора. Секако на овие настани најинтересна е презентацијата на следната генерација на […]

Прочитај повеќе

Купувачите и фановите на Apple се навикнати на некакви повисоки стандарди кога се во прашање производите на компанијата. Сепак ниту оваа компанија не е имуна на по некоја глупост при надградбите. Токму таков е случајот со надградбата на оперативниот систем watchOS 5.1. Дел од сопствениците на Apple Watch на чии часовници е надграден оперативниот систем […]

Прочитај повеќе

Еден универзитет од Алабама им дозволи на студентите да бидат идентификувани и да плаќаат за најразлични добра со нивниот Apple часовник. Универзитетот не е единствениот орган кој е задоволен од ваквата изведба. Па така, и претставник од Apple побрза да даде изјава и да објасни дека сè што студентот треба да направи е да го […]

Прочитај повеќе

Австралиската полиција за прв пат се повика на податоци вчитани од сензорите на Apple Watch пред судот. Податоците од часовникот му помогнале на обвинителот да докаже дека обвинетата лаже. Убиство е од 2016 година, а благодарение на часовникот во целост е расветлено. Мирна Нилсон го носела часовникот кога биле убиена. Нејзината снаа Керол Нилсон е обвинета […]

Прочитај повеќе

Apple работи на сопствени екрани за следната генерација на уреди. Компанијата има „таен“ развоен оддел во Калифорнија и каде произведува и тестира екрани, јави Bloomberg. Според најавите, Apple работи на microLED екрани. Екраните најпрво би требало да се појават во паметните часовници. Потоа можеби и во телефоните на Apple. Она што е непознато е дали […]

Прочитај повеќе

Можноста од набљудување на симптоми на куп луѓе истовремено дава интересни можности за дијагностика. Истражувања на лекарите кои го користат Apple Watch како сензор за следење, овозожија дијагностицирање на повеќе болести со прилично висока точност. Последна болест на листата е дијабетесот. Основачот на Cardiogram откри дека Apple Watch сега може да дијагностицира шеќерна болест со […]

Прочитај повеќе

Паметниот часовник на Apple можеби има проблем. Повеќе високо профилни апликации прекинуваат со поддршка за часовникот. Најпрво својата поддршка ја прекинаа Twitter, Amazon и Google Maps, а сега и сервисот за колаборација Slack ја повлече апликацијата. Причината за повлекувањето се чини е недостатокот на функционалност на апликациите. Twitter вели дека најдобриот и најкорисниот дел од […]

Прочитај повеќе

Не е никакво изненадување дека Apple сака од својот часовник да направи и здравствен додаток. Сепак во недостиг на апликации и истражување, засегa Apple Watch ќе остане примарно, фитнес додаток. Сепак Apple се обидува да го промени ова. Во соработка со Stanford Medicine компанијата ќе се обиде да го искористи часовникот за прeпознавање и регистрирање […]

Прочитај повеќе

Најголеми елементи во часовникот се батеријата и Taptic-енџинот, а дури и тие се минијатурни. Расклопувањето ни овозможува да го ѕирнеме новиот звучник кој ја испумпува водата, новата GPS антена, но и во S2-плочката. Оценката за тежината на поправката е 6/10, екранот е лесен за отстранување, а тука е и батеријата. Сепак поправки на S2 плочката […]

Прочитај повеќе