Ова е гостински текст од агенцијата за маркетинг и адвертајзинг squareONE, кој е дел од IT.mk серијалот тeкстови на тема маркетинг, дизајн и дигитални медиуми. Честопати размислуваме за моќта на пишаниот збор, но ретко за улогата на дизајнерот во пренесување на тонот на самиот збор или реченица. Буквите, броевите и симболите се само дел од целата комуникациска […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст од агенцијата за маркетинг и адвертајзинг squareONE, кој е дел од IT.mk серијалот тeкстови на тема маркетинг, дизајн и дигитални медиуми. Визуелниот впечаток во однос на читливоста на текстот во дигиталните содржини има големо влијание врз корисничкото искуство. Затоа, типографијата е еден вид начин на комуникација со корисниците. Хун Ким, познат гуру  во […]

Прочитај повеќе

Google и Monotype денеска го лансираа Noto, бесплатна серија на фонтови која се обидува да ги подржи сите пишани јазици во светот, дури и оние кои не се во редовна употреба. Ова е досега најголемиот типографски проект во светот, а од Google и Monotype велат дека за да го реализираат им требале повеќе од пет […]

Прочитај повеќе

Type to Design е интересен сервис кој ќе ви помогне во креирањето на покреативни пораки преку најразлични илустрации и фонтови, дури и ако не сте талентирани за дизајн. Сервисот овозможува креирање на пораки со различен фонт, иако „фонт“ треба да го сфатите прилично либерално. Сервисот за секоја буква има куп најразлични слики кои изгледа дека […]

Прочитај повеќе

„Нацртај свој фонт“ е типографска работилница во склоп на фестивалот за кретивни индустрии Скопје Креатива. Настанот ќе трае три дена, од 16 до 20 септември, на Плаја Виста, а ментор на учесниците е единствениот македонски професионален типограф Ласко Џуровски. Г. Џуровски претходно водеше слична работилница на која беа изработени 12 нови македонски фонтови. Секој од трите денеови […]

Прочитај повеќе

InstaFontMaker e Android апликација од Font.my која на корисниците им овозможува креирање на персонализирани фонтови за помалку од пет минути. Креирањето на фонтовите е навистина едноставно, се што корисникот треба да направи е на својот уред секоја буква да ја нацрта на екранот, а потоа може да го користи креираниот фонт за испраќање пораки на […]

Прочитај повеќе