Поголема ефикасност и зголемено производство на храна е едно од најважните прашања за иднината. Поголемо производство е потребно за да се прехранат повеќе луѓе, но и за да се намали површината на која се садат овие култури. Дополнително климатските промени предизвикуваат намалување на приносите. Mineral e проект на лабораторијата на Google кој треба да даде […]

Прочитај повеќе

Agremo е платформа за анализа на слики на земјоделското земјиште наменето за оператори на беспилотни летала, земјоделци и агрономи доби инвестиција од 600.000 долари во инвестициски круг предводен од SC Ventures придружени со StartLabs . Инвестицијата ќе овозможи Agremo да продолжи да го проширува својот тим и корисничка база во различни делови на светот. Agremo […]

Прочитај повеќе

Крави и вештачка интелигенција. Некако двете не одат заедно. Како сладолед на пица. Звучи генијално, но се додека не пробате. Благодарение на холандската компанија, Connecterra, имплементирањето вештачка интелегенција на оваа поле може да им даде комплексен увид на земјоделците за нивните стада и да им заштеди многу пари. Ставење сладолед на пица и понатаму се […]

Прочитај повеќе

Дроновите сè почесто се користат како помошна алатка за земјоделците. Грег Кнутсен е еколог кој својата струка ја замени со аеро-инженер за да им помогне на земјоделците, јави Motherboard. Вообичаено дроновите доаѓаат со камера, но г. Кнутсен на своите летала, поставува и куп други сензори. Така леталата можат да мерат и влажност, температура или присуство на […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап кој им помага на земјоделците, Agrivi, е третиот регионален стартап кој доби пари од South Central Ventures, европски фонд кој има канцеларии во Белград, Загреб и Скопје. Со новата инвестиција од 1 милион долари Agrivi ќе продолжи да се развива „со визија да го смени земјоделството во само-оддржлива, ефикасна и профитабилна индустрија“. Аgrivi […]

Прочитај повеќе

„Зелена SIM“ картичка прави револуција во земјоделството во Индија. Евтината картичка овозможи надминување на еден од најголемите проблеми со кои се среќаваат земјоделците во Индија, а тоа за жал е недоволната писменост на населението. Наместо текстуални пораки, преку картичката се испраќаат гласовни пораки и информации до земјоделците. Освен пораки за временските услови, Агенцијата за земјоделство […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата е иднината што нѐ очекува, предводена не од паметни домашни уреди, туку од дронови и автономни возила кои служат како очи и други сензори. Последниот пример на фантастичната примена на беспилотните летала доаѓа од Србија, каде Иван Петрушевски направи систем кој благодарение на автономен дрон може да анализира, обработува и третира почва. […]

Прочитај повеќе

Земјоделството може да биде далеку попродуктивно ако се искористат купот податоци кои помагаат во производството, вели Agrivi, хрватски стартап за кој отсега е достапен и за македонските земјоделци. Аgrivi е платформа која нуди аналитики за да ја зголеми продуктивноста и заработувачката од одгледувањето на 60 продукти. Покрај поставување на аларми во случај на промена на […]

Прочитај повеќе