Ако сте незадоволни поради недостатокот на велосипедски патеки во Општина Центар, сега конечно може да делувате. Општина Центар започнува со прибирање на податоци за најчестите велосипедските рути по кои возат велосипедистите. На овој проект општината соработува со Архитектонскиот факултет кои преку популарната фитнес апликација Strava ќе собираат и анализираат податоци, но се разбира најважен дел […]

Прочитај повеќе

(„Производ на денот“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Велосипедот повторно станува едно од омилените превозни средства на луѓето. Oд 2003 година наваму се произведени повеќе […]

Прочитај повеќе

Shovel е хрватски стартап креиран од Марко Царевиќ, кој изработува дискови за велосипеди. Но, тоа што е интересно кај овој стартап е што Марко морал да креира сопствена CNC машина за да го направи и продуктот. Стартапот е еден од најветувачките во Хрватски, а неодамна на акцелерација на пертприемачки камп во Осјек доби 60.000 хрватски […]

Прочитај повеќе

ThiefScry e хрватски стартап и е своевиден паметен катанец за заклучување на велосипед. Уредот може да се искористи за 90 отсто од постоечките велосипеди, а поставувањето е едноставно на задното тркало на велосипедот. Стартапот успеа да влезе во бугарскиот акселератор Eleven кој ќе инвестира 25.000 евра во него. ThiefScry доаѓа со GPS поддршка, но катанецот […]

Прочитај повеќе

Велосипедистите и сите заинтересирани во Скопје ќе можат да ги споделат своите идеи, замерки и предлози до градските власти преку онлајн дискусии. Проектот „Интелегентни алатки за креирање на политики“ е дел од европската ФП7 програма која со помош на друштвените мрежи и анкетни листови ќе ја подобри комуникацијата на властите и граѓаните, вели FUPOL. Целиот […]

Прочитај повеќе