Истражувачи од Универзитетот Минесота, објавија дека изработиле решение кое ќе овозможи принтање се стем клетки и користење на овие отпечатоци за лечење на повредите на ‘рбетот. Технологијата постоеше и досега и се користеше за креирање на пластични калапи во кои потоа се сместуваа клетките. Сепак проблемот е кога се принта со клетките се уништуваат и […]

Прочитај повеќе

Студентите од академијата за 3Д и гејм дизајн М3DS се подготвуваат за својата прва изложба. Изложбата ќе се одржи во Младинскиот културен центар на 4 септември. Засега студентите активно работат на изработка на модели, анимации, игри, околини, карактери. За потребите на изложбата работат и на најголемиот 3Д принт во Македонија досега. Финалната верзија на принтот […]

Прочитај повеќе

Двајца 17 годишни студенти, Џошуа Месмер и Исаја Вокер, одговорија на повикот на Шели Рош, основачот на засолништето за миленици Tiny Kittens, да му помогнат на едно мало маче без задните нозе. Тие со 3Д принтер му изработија нови нозе за да може да се движи слободно. Ова е еден од многуте примери како 3Д […]

Прочитај повеќе

Со мотото „eдна големина не одговара никому“, Normal го презентираше својот новиот производ – 3Д испечатени слушалки кои се уникатни за секој корисник. Normal слушалките ги креира со потсредство на апликација со која корисниците ги фотографираат своите уши, а по овие фотографии се креираат специјални слушалки кои совршено одговараат за секој нарачателот. Доколку не се […]

Прочитај повеќе