Британската разузнавачка агенција GCHQ ја пресретнува електронската пошта на новинарите во некои од најголемите светски медиуми, пишува Guardian, повикувајќи се на доверливите документи на NSA кои ги достави поранешниот аналитичар Едвард Сноуден. Помеѓу медиумите „под надзор“ на будното око на агенцијате се BBC, Reuters the Guardian, New York Times, Le Monde, Sun, NBC и Washington […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински текст на Новица Наков, член на Слободен софтвер Македонија и aвтор на збирката поезија „Многудетна“ чии први стихови се објавија на Twitter, а потоа се претворија во книга) _____________________________________________________________________________________________ Тоа што го поврзува времето од раните извештаи за тоа дека во Македонија има инсталација на FinFisher, до последните информации од документите објавени […]

Прочитај повеќе

Илјадници документи на руската разузнавачка служба KGB се објавени како „Документите на Василиј Митрохин“, се достапни на јавноста преку Churchill College Archives Centar. Станува збор за 2.000 документи на KGB кои Василиј Митрохин ги прошверцува надвор од Русија пред 20 години. Митрохин, кој поминал 30 години со агенцијата, во периодот од 1972-ра до 1984 година […]

Прочитај повеќе