Најголем дел од најмоќните суперкомпјутери доаѓаат од Кина. Ова е заклучокот на анализата за ноември на Top 500. Значителен дел, 202 суперкомпјутери на листата доаѓаат од Кина. Ова покажува дека има промена во „лидерот“ и во бројот на компјутери. Само пред 6 месеци, САД имаа 169 компјутерски системи, а Кина имаше 160. Сега Кина има […]

Прочитај повеќе

Shaheen II – Cray XC40 е првиот претставник на арапските суперкомпјутери кој се најде 10-те најмоќни компјутери на Top 500 листата, предводена од кинескиот Tianhe-2. Shaheen II е сместен во Универзитетот за Наука и Технологија Крал Абдула, чини 80 милиони долари и е со моќ од 5,536 петафлопи, што е 25 пати повеќе од претходникот. […]

Прочитај повеќе

Tianhe-2 или Млечен Пат 2, кинескиот суперкомпјутер сè уште е најбрз компјутер на светот, според новата листа Top500. Ова е трет пат Tiane 2 да ја предводи листата која се прави двапати во годината за споредба на развојот. За жал последното истражување покажува и дека порастот на перформансите се намалува. „Работите изгледа дека се забавуваат. […]

Прочитај повеќе