Русија наскоро би можела да испрати роботи во вселената. Роботите нема да бидат дел од товарот кој ќе се движи кон Меѓународната вселенска станица, туку ќе бидат дел од екипаж. Роботи FEDOR ќе летаат и ќе управуваат со леталото „Сојуз“ кон Меѓународната вселенска станица. Руската вселенска агенција веќе го одобри првиот план за оваа мисија, […]

Прочитај повеќе

Google Street View не носи на многу кул места кои често  нема да ги посетиме. Последниот додаток на Street View Меѓународната вселенска станица најверојатно е местото за кое имаме најмалку можност за посета. Благодарение на Outer Space View барем малку ќе може да се запознаеме со предизвиците со кои се среќаваат астронаутите.

Прочитај повеќе

HoloLens е најновиот уред што ќе им помага на астронаутите успешно да ги завршат вселенските мисии. Иако не би било невообичаено да се користат за тренинг на земјата, HoloLens очила заедно со следнатa пратка ќе бидат испратени на Меѓународната вселенска станица. Иако уште во презентацијата на HoloLens можевме да видиме пример како очилата се користат […]

Прочитај повеќе

Европската вселенска агенција (ESA) во јуни ќе го испрати првиот 3Д принтер кој ќе функционира во нулта-гравитација. Станува збор за минијатурниот Portable On-Board 3D Printer (POP3D), кој може да се смести во коцка со страна од 25 сантиметри, јави Space. „POP3D е малечок 3Д принтер на кој му е потребно малку енергија и минимално управување […]

Прочитај повеќе

NASA им испрати француски клуч по имејл на астронаутите на Меѓународната вселенска станица. Се разбира не станува збор за физичка копија на клучот, туку 3д-модел испратен по имејл, кој благодарение на 3д-печатач астронаутите го креираа и склопија по спецификациите. Пред да пристигне 3Д-печатачот, астронаутите мораа да ја чекаат пратката која пристига на одреден времеснки интервал. […]

Прочитај повеќе

Астронаутите на Меѓународната вселенска станица имаат прилика да ја видат земјата како навистина ретко кои од луѓетот. Астронаутот Рид Вајзман се труди преку фотографии и видеа да ни ја пренесе оваа убавина на друштвените медиуми, преку фотографии и кратки Vine видеа. #Exp40 Commander Dr. Swanson harvesting space lettuce. Looks great! https://t.co/okussWbiC2 — Reid Wiseman (@astro_reid) […]

Прочитај повеќе