Google се договори со Кенија и за прв пат некоја држава ќe започне да користи интернет од балони. Секако станува збор за Project Loon, балоните на Google кои се користат како интернет антени. Компанијата се договори со Кенија Телеком и од 2019 би требало да започнат со поврзување на корисниците со интернет преку балон. Project […]

Прочитај повеќе

Ураганот Марија на крајот на септември речиси целосно го опостуши Порторико. Два технолошки гиганти, Google и Tesla ја понудија својата помош на островскиот дел од САД. Огромен дел од островот е со уништена инфраструктура. Токму тука ќе се обидат да помогнат двете компании. Откако со Project Loon, во мај Google успеа да помогне во Перу на […]

Прочитај повеќе

Facebook оваа недела објави дека стигна до бројката од 2 милијарди корисници. Сепак пазарот станува заситен, и доколку сака да продолжи да се шири, друштвената мрежа ќе мора да дојде до нови корисници. Најголемиот дел од новите корисници за жал се на места на кои нема пристап да квалитетен интернет. Ова е една од причините […]

Прочитај повеќе

Една од идеите за поврзување на сите луѓе на интернет, Project Loon три месеци поврзува илјадници Перуанци кои се погодени од поплави. Loon е дело на Google, а компанијата на овој подвиг соработуваше со Telefonica. Проектот на Google, кој овозможува пренос преку огромни балони, веќе подолг период е на тестови во Перу. Во јануари земјата […]

Прочитај повеќе

Project Loon со кој Google сака да помогне со достапноста на интернет насекаде е поблиску до реалноста. Ново подобро решение за движење на балоните, всушност ќе овозможи покорисно решение, наместо како и досега балоните да лебдат насекаде. Движењето на балоните беше природно и кога еден балон напушта област, друг треба да дојде и да го […]

Прочитај повеќе

Зад вратите на хангарите на Google X, футуристичката лабораторија на гигантот, се тестираат балоните за Project Loon, кои треба да донесат интернет врска и во најодалечните делови на планетата. Од првичните тестови до сега, рутерите се заменети со LTE-антени, а балоните сега можат да останат во воздух дури шест месеци, за разлика од првите тестови […]

Прочитај повеќе

Google пред неколку недели започна со тестирање на Project Loon во Кампо Мајор, мало градче во непристапните делови на Бразил. Иако вообичаено во Камп Мајор нема интеренет, благодарение на Google, локалното училиште за прв пат со помош на WiFi балоните од Project Loon доби интернет пристап. Првите резултати од тестовите се позитивни, што значи дека […]

Прочитај повеќе