Како што е редот, секој втор четврток, се одржува Beer & Code, овојпат во шеснаесето издание. Гостин ќе биде Златко Трајчески кој ќе зборува како од обичен хард-диск да направите стабилно и брзо складиште, со користење на неколку различни системи за фајлови, SSD, брза мрежа и многу, многу хард-дискови. Настанот, организиран од хрватско-македонскиот стартап Fridgecheck […]

Прочитај повеќе

Зад затворени врати, во мала сала преполна со македонски стартапи и разни инвеститори се одржа Demo Day на македонскиот акселератор NewMen’s Business Accelerator. Идејата беше стартапите од Македонија, Хрватска и Словенија да се претстават за само неколку минути, и можеби да успеат да привлечат инвестиција од безмилосните инвеститори кои сакаат да го знаат и најмалиот […]

Прочитај повеќе

Тема на следниот Beer & Code #14 e водич за почетници да развиваат REST API во Laravel, кој е објаснет како „PHP фрејмворк за веб мајстори“. Предавањето ќе го води Борис Михаилов. Beer & Code е веќе традиционален настан кој се одржува секој втор четврток. Организиран е од тимот за хрватско-македонскиот стартап Fridgecheck, и има […]

Прочитај повеќе

На тринаесетиот Beer & Code ќе се зборува за супер интересна тема – криптографијата. Или поточно „Како германија ја изгуби крипто-битката во Втората светска војна – приказна за Enigma vs. Bombe”. Презентацијата е инспирирана од недостатоците на Imitation Game, холивудската биографија на компјутерскиот инженер и математичар Алан Туринг. Beer & Code е отворен настан, стартуван […]

Прочитај повеќе

Пиво и муабети за кодирање се чини се идеална вечер за програмерите. Ова се покажува со нов Beer & Code настан кој ќе се оддржи по десетти пат во организација на Fridgecheck. Во овој стартап работат македонски програмери, но е воден од хрватскиот основач Иван Мајсторовиќ кој го стартуваше Beer & Code со цел да […]

Прочитај повеќе

Вечерва се одржува Beer & Code, настан кој иако е пред се наменет за дружење, е место на кое може да е разменуваат искуства и знаење. Деветиот Beer and Code е посветен на онлајн заработката и на прашањето „Како да заработите онлајн?“, кое ќе го одговори Ивица Пениќ од Mariviam Success Academy. Средбата започнува во […]

Прочитај повеќе

Beer & Code започна спонтано во стартапот Fridgecheck, каде хрватскиот основач Иван Мајсторовиќ сакаше да ги запознае програмерите и другите ИТ професионалци од Македонија. Иван со тим македонски програмери работи на апликација со која може да се следи потрошувачката на храна, односно колку е празен фрижидерот. Со Beer & Code, вели тој, сакаа да се […]

Прочитај повеќе

На својот прв роденден, кој беше прославен во Скопје, Fridgecheck го стартуваше и својот нов дизајн со кој цели да го освои интернационалниот пазар. Овој стартап, основан од хрватскиот претприемач Иван Мајсторович, а креиран од македонски програмери во Скопје, веќе има локални верзии за Босна, Србија и Македонија на кои се споделуваат рецепти за храна. […]

Прочитај повеќе