Актвисти, професори, имами муслимани, видео-блогери и забавачи се обединија на Youtube во борба со Исламска држава. Станува збор за иницијатива на YouTube во која компанијата ги покани највлијателните личности во најразлични области за дигитална „борба“ со eкстремните исламисти кои го користат серисот за пропаганда и регрутирање. Досега оваа борба ја добиваа екстремистите кои и покрај […]

Прочитај повеќе

Дрштвените мрежи се одличен начин за комуникација со пријателите, но и се одличен начин за да се шири пропагандата. Екстремистите на исламистичката организација ISIS се префрлија на друштвените мрежи за да ги споделуваат своите видеа и да регрутираат млади арапи да се борат за џихат, пишува New York Times. Islamic State of Iraq and Syria, […]

Прочитај повеќе

Владата на Ирак ги блокираше сајтовите на друштвените мрежи Facebook и Twitter, но и видео платформата Youtube, поради поради стравот дека исламистички бунтовници се организираат преку мрежите, и шират пропаганди. Во земјата деновиве има битки помеѓу бунтовниците и ирачката армија, па изговор зад блокирањето е дека мрежите можат дополнително да ја влошат состојбата. Наместо пристап […]

Прочитај повеќе