Motorola е првиот производител кој ќе ги поврзе мобилните корисници со 5G мрежа користејќи ја moto mod технологијата.  Со 10 пати повисока брзина од современата безжична технологија, помалку задоцнување и поширок фреквентен опсег, пристапот до 5G мрежите ќе ја зајакне мобилната поврзаност и драстично ќе го подобри смартфон искуството. Motorola соработува со Qualcomm за да […]

Прочитај повеќе

T-Mobile и Nokia се договорија, и го објавија првиот поголем договор за започнување со изградба на 5G инфраструктура. Цента која ќе ја плати T-Mobile за 5G инфраструктура во САД е 3,5 милијарди долари, јави CNBC. Досега ова е најголем договор за 5G, што со оглед на тоа дека е и прв ваков договор, секако е […]

Прочитај повеќе

За да претстави дел од предностите на 5G мрежата, Samsung креираше „5G град“. Во целата зона покриеноста е со 5G, што овозможува куп IoT и паметни уреди да бидат постојано онлајн. За малку подлабок поглед во иднината, погледнете го видеото.

Прочитај повеќе

Qualcomm е првиот производител кој презентираше 1 Gbps интернет врска со 5G чип. Според производителот на чипови ниту една друга компанија досега не тестирала 5G технологија на телефон. Компанијата е малку понапред од останатите, но не би можело да се каже дека компаниите доцнат. Засега не постои ниту една 5G мрежа на која би се […]

Прочитај повеќе

Првите 5G телефони ќе бидат во продажба во 2019 година, вели директорот на Qualcomm, Стивен Моленкоф. Ова е забрзување на временската рамка. До пред една година се сметаше дека 5G телефоните нема да бидат достапни пред 2020 година, пренесе ZDNet. За жал, иако можеби ќе има телефони кои ќе бидат подготвени за 5G, најголем дел од […]

Прочитај повеќе

Паметни градови, автономни возила, нови платформи, се ова зависи од брз достапен интернет. Новата 5G технологија треба да ги донесе потребниот проток и стабилност за следната генерација на платформи, вели Recode. Најголемиот дел платформи кои го менуваат светот како App Store или Amazon веќе ја користат моќта на интернетот. Следната генерација на мобилни мрежи, 5G, […]

Прочитај повеќе

Project AirGig е технологија која ветува дека ќе овозможи супербрз интернет насекаде. Идејата доаѓа од еден од најголемите оператори во САД, AT&T. Најверојатно најважно, проектот е евтин и ќе ја користи сегашната електрична инфраструктура. Идејата за користење на електрична инсталација не е нова, но планот на AT&T е поинаков. Наместо сообраќајот да биде низ каблите, […]

Прочитај повеќе

Во следните четири години Европската комисија сака јавните места да доаѓаат со бесплатен Wi-Fi интернет. Планот со јавноста го сподели претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер. Ова заедно со идејата барем еден град во секоја европска држава да има 5G-интернет до 2020 се две точки кои се однесуваат на информатичката технологија, на годишното обраќање на […]

Прочитај повеќе

Операторите се договорија. До 2020 сите држави во Европската унија ќе имаат брзи 5G мрежи, стои во договорот кој го потпишаа најголемите светски телеком оператори. Помеѓу брзините на 5G, и 3G или 4G речиси да нема споредба. Новиот стандард ќе биде значително побрз, но Европската унија бара резервирани фреквенции кои ќе бидат со повисок приоритет, […]

Прочитај повеќе

Новиот проект на Facebook е да го забрза мобилниот интернет. Мрежата започна соработка со Deutsche Telekom, SK Telecom и Nokia Networks во изработка на хардверот – од Wi-Fi радио, па се до оптички хардвер – кој ќе понуди побрз мобилен интернет. Новата технологија ќе биде целосно отверена за другите девелопери. Целта на социјалната мрежа е […]

Прочитај повеќе

Фреквенциите кои им се достапни на телевизиите треба да се поместат за да има простор за 5G мрежата, предлага Европската комисија. Целта на предлогот е да се овозможи подобар интернет пристап во цела Европа и креирање на апликации кои ќе можат да функционираат без оглед на границите. Дел од апликациите нема да имаат проблем. Но, […]

Прочитај повеќе

Од 60Ghz WiFi до супербрз 5G – ова е темата на конференцијата Next Generation Wireless, која ја организираат Seavus и SEDC. Кoнференцијата e бесплатна, ќе се оддржи на 5-ти декември, и е отворена за сите заинтересирани кои сакаат да слушнат предавања од домашни и интернационални експерти што ќе говорат за новите мрежи и како ќе […]

Прочитај повеќе