Кина и Европа решија да се здружат и со заеднички сили да работат на технологија која би можела да им помогне на сателитите подетално да ги анализираат бурите. Европската Вселенска Агенција (The European Space Agency) објасни дека со заедничка соработка со Националниот Вселенски Центар на Кина (National Space Center) ќе вршат тестови со две направи […]

Прочитај повеќе

Оние кои чувствуваат одредена монотонија со стандардните начини за прикажување позадини, би можеле да го разбијат таквото чувство со инсталирање Earth Wallpaper Changer. Оваа апликација ги презема моментните слики од Himawari8, сателитот за време кој се наоѓа во геостационарна орбита над Австралија. Најновите слики од планетата Земја можете да наместите автоматски да се преземаат и […]

Прочитај повеќе

Google, Bing или Apple Maps, наскоро на своте корисници ќе можат да им понудат поквалитетни мапи. Досега на овие сервиси им беше забрането да прикажуваат слики на кои се гледаат објекти кои се помали од 50 сантиметри, но сега властите во САД донесоа нова одлука со која ќе им се дозволат сателитски фотографии со поголема […]

Прочитај повеќе